November 2017

Aantal aangekondigde activiteiten liggen alweer achter ons. Het optreden in het Kunstgemaal bij Bronckhorst was heel geanimeerd. Jammer dat het weer niet meewerkte, want op deze prachtige locatie had dat wel gescheeld: zowel wat bezoekersaantal betreft als de sfeer. Het gaf wel de gelegenheid voor ons om toepasselijke nummers als Schule of Ingekuuld gres te gehore te brengen in een aangepast decor.


Wat betreft de avond rond Staring in openluchttheater Engbergen bij Gendringen hadden we in ieder geval meer geluk met het weer. Ondanks dat we ver in september zaten, was het een aangename avond, met op het laatst een beetje regen.
Over ons optreden zelf ben ik zelf niet zo tevreden. De teksten van Staring die ik op muziek had gezet kwamen niet goed uit de verf, deels omdat ik de teksten niet uit het hoofd kende en afhankelijk was van papier. Dat maakt een uitvoering wat mij betreft toch minder vloeiend. Als geheel werd de avond door velen als geslaagd beschouwd en het was een mooi project om aan mee te werken.
Donderdagavond 26 oktober j.l. hebben we ons eerste optreden ‘äöver de gööt’ verzorgd, in het Rheinmuseum in Emmerik (zie krantenbericht uit NRZ onder media publicaties). De Emmerikse plattproot club vierde haar 50 jarig jubileum. Onze muziek viel goed in de smaak, wat onder andere af te lezen was aan het opvallend lange applaus na afloop van ieder nummer en de reacties achteraf. Bijzonder is ook, wat mij uit gesprekken met mensen van de Geschichtsverein duidelijk werd, dat er heel weinig zangers of bandjes an de gunne kant zijn die in het Emmereks platt zingen. Ik had verwacht dat een muziekminnend land als Duitsland, dat wel het geval zou zijn. In ieder geval voor herhaling vatbaar.

De datum voor de presentatie van het Heuvelboek is ook bekend: zaterdag 25 november in de buurt van Laren. Het is een besloten bijeenkomst, vanwege de beperkte ruimte op de boerderij de Levenkamp. Erfgoedcentrum Ecal heeft al een via Twitter een bericht verzonden, waarbij een tipje van de sluier wordt opgelicht. Ziet er goed uit!

Tijdens deze bijeenkomst zal ik een lezing houden over mijn bijdrage aan dit boek, over het heimwee van Heuvel, en ook een nieuw lied ten gehore brengen, waarvan de tekst bijna één op één is genomen uit ‘Het Achterhoeksch Boerenleven’ van Heuvel.

De datum voor de presentatie van het ‘Jaarboek Achterhoek en Liemers 2017’ is nog niet bekend. Ook daar heb een bijdrage aan geleverd: over gemengde huwelijken in ’s Heerenberg in de vorige eeuw, waarvoor ik een vijftal ’s Heerenbergenaren heb geïnterviewd.

Andre van Gessel

André van Gessel, geboren 1955 in ’s Heerenberg, zat van augustus 1959 tot juni 1961 op de St. Jozefkleuterschool, ging daarna na de Galama lagere school aan de Stokkumse weg. In 1967 ging hij naar de ULO/Mavo St. Paulus. In 1973 stapte hij over naar de HAVO Groen van Prinsterer aan de Bizetlaan in Doetinchem. Tussen augustus 1975 en juni 1978 doorliep hij de PA Groen van Prinsterer aan het Julianaplein in Doetinchem. Terwijl hij als docent werkzaam was aan opleidingscentrum De Kemenade (78-81) in Doetinchem, de St.Paulus Mavo in ’s Heerenberg (81-82), huishoudschool St Clara in Silvolde (82-84) en he MDGO Nieuw Schoonaerde (later Gelderland-Oost, 83-93), rondde hij de studie MO A en MO B theologie af, aan de Hoge school in Tilburg. Sinds 1993 is hij werkzaam aan het Graafschap College, eerst als docent en de laatste 15 jaren als leidinggevende. In datzelfde jaar deed hij doctoraal examen theologie in Tilburg.

Contact info.

Doetinchem
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : http://www.bergherdieck.nl