April 2019

april 2019

Vorig jaar zomer alweer de laatste keer dat ik dit logboek heb aangevuld. Na het afscheid van Kees samen met Tycho gezocht naar een nieuwe invulling van onze optredens. In plaats van de bas zou Tycho ook gitaar kunnen gaan spelen, meer als solo gitarist. Dat uitgeprobeerd bij ons optreden in oktober 2018 in Zeddam bij het dialect dictee. Is voorlopig bij deze ene keer gebleven. Daarna is ook het samenspelen met Tycho wat op een laag pitje komen te staan. In november 2018 ben ik voor de tweede keer gast geweest bij ‘Taol an taofel’ in Drente. Dit keer in Dwingeloo. Net als de vorige keer ook nu alleen poëzie voorgedragen. Een volgende keer ga ik wellicht zingen. Wel een leuke afwisseling, om in een heel andere omgeving, en ander publiek, op te treden.
Eind van het jaar heb ik mijn gitaar verkocht. Een 12 snarige Takamine GJ72CE-12NAT elektrisch-akoestische westerngitaar jumbo, die ik in 2007 nog bij muziekhuis Vriezen had gekocht. Was wel raar om helemaal geen gitaar in huis te hebben. Het paste wel goed in de bezinningsperiode rond mijn muzikale activiteiten. Zoals vorige keer al aangegeven: na het afscheid van Kees was het tijd om even goed na te denken over mijn ambities op dit gebied. De plannen rond een nieuwe cd werden opgeschort en in de afgelopen tijd heb ik nog nagedacht over het dialect. Na drie cd’s in het dialect vind ik het is niet meer noodzakelijk om alleen daarin te zingen en te schrijven. Nederland en Engels moeten ook weer mogelijk zijn en daarmee kan ik per optreden bepalen in welke taal ik zing, of een combinatie daarvan.
Uiteindelijk heb ik in de voorjaarsvakantie bij Music Store in Keulen een nieuwe, 12 snarige gekocht: een Taylor 150E.

Want de liefde voor een 12 snarige blijft. In de toekomst wil ik er ook nog wel eens een 6 snarige bij kopen, maar ik twijfel daarbij nog steeds tussen een klassiek (Spaanse) of een Western (country). Het prachtige, nieuwe geluid van deze gitaar heeft in ieder geval het verrassende effect dat ik weer helemaal terug ben in de tijd dat ik net gitaar leerde spelen, zo rond 1974/75 en ik via de akkoorden die ik van vrienden had gekregen de eerste liedjes probeerde te spelen. De oude akkoordenschriftjes van mijzelf en mijn vrouw maar weer ‘s opgeduikeld en ik ben weer veel van die oude nummers van Bob Dylan, Neil Young, Paul Simon, Gordon Lightfoot, Leonard Cohen of Lobo aan het spelen. Ook nieuwe nummers

 

van deze singer-songwriters zoek ik uit en leer zelfs weer een aantal nieuwe akkoorden(schema’s). Misschien maar eens een keer wat mee doen: een ‘meezingavond’ of zo.
Heel af en toe probeer ik ook weer wat nieuw eigen werk te maken, maar dat gaat mondjesmaat. Zoals de vorige keer al aangegeven ben ik meer bezig met het schrijven van artikelen, columns en verhalen. Zoals dat van de Galama school, mijn lagere schooltijd, over mijn eigen muziekgeschiedenis en nu waarschijnlijk ook weer een bijdrage aan het Jaarboek Achterhoek Liemers van dit jaar.
Ondanks dat de muzikale bezigheden op een laag pitje staan, staan er toch weer een aantal optreden op de agenda. Op 26 mei a.s. speel ik, nu alleen, op de klinkplek van de Kunstroute Enghuizen bij Hummelo. In het kader daarvan wordt er ook nog een festival georganiseerd en daaraan zal ik (waarschijnlijk) ook een bijdrage leveren. Het programma daarvan is nu nog niet bekend. Op tweede Pinksterdag zal ik in het kader van het kunstweekend in Zeddam, een koffieconcert geven bij de Lange Waard in Zeddam van 11.00 tot 13.00 uur. Verder staan er nog wat optredens gepland in september/oktober bij verenigingen in ’s Heerenberg. Al met al genoeg te doen voorlopig. Misschien treffen we elkaar bij één van deze activiteiten.

Andre van Gessel

André van Gessel, geboren 1955 in ’s Heerenberg, behaalde in 1978 aan de PA Groen van Prinsterer in Doetinchem zijn onderwijsbevoegdheid. Als docent werkte hij op verschillende scholen in de regio en sinds 2005 was hij werkzaam als leidinggevende bij het Graafschap College in Doetinchem. In 1994 studeerde hij af als theoloog aan de Theologische Faculteit in Tilburg. Vanaf 1980 schrijft en zingt hij vooral in het Liemers dialect en heeft hij inmiddels drie cd’s uitgebracht. Tussen november 2011 en maart 2023 was hij columnist bij dagblad De Gelderlander. Sinds april 2020 is hij met pensioen en doet sindsdien vrijwilligerswerk bij de Heemkundekring Bergh, waarvan hij met ingang van maart 2023 ook bestuurslid is. Zat jarenlang in de jury van Het beste boek van Achterhoek en Liemers. Hij publiceert regelmatig in onder ander het Jaarboek Achterhoek en Liemers, waarvan hij ook deel uitmaakt van de eindredactie.

Contact info.

Doetinchem
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : http://www.bergherdieck.nl

Fotogallerij