Augustus 2017

We zitten midden in de vakantie, maar er is nog genoeg te doen. Volgende week zaterdag treden we op in het Kunstgemaal in Bronckhorst in het kader van de IJsselbeniale. Zie bericht hieronder.

Kopwit smeedt samen met IJsselbiënnale

   

Dichtersgroep Kopwit Zutphen zal goed zijn vertegenwoordigd tijdens een middag vol cultuur binnen het omvangrijke buitenkunstproject IJsselbiënnale. Op zaterdag 12 augustus organiseert het bevriende Achterhoekse dichtersnetwerk De Omsmeders dit evenement in Het Kunstgemaal, Veerweg 1 te Bronkhorst, met Zutphense inbreng door oud stadsdichter Anna Wiersma, Jet Rotmans, Pieter Bas Kempe en Louis Radstaak. Laatstgenoemde treedt aan de zijde van Hans Mellendijk en Bert Scheuter op onder het zeer gewaardeerde HiPP-vaandel: twee in het Zutphense nog onbeschreven (maar niet lang meer) Omsmedersbladen, Herman Pelgrom en spreekstalmadame Helma Snelooper, flankeren Het instituut voor Praktische Poëzie…
Tussen alle dichtregels door laten de beide zangers-gitaristen-tekstdichters Jolieke van Osch en André van Gessel, alsook instrumentaal omnivoren Kees Weitkamp en Tych Schipper , zich beluisteren: zo vult de middag zich vanzelf met muziek en poëzie in een prachtkader van kunst en IJssel! De toegang is gratis, tegen bescheiden vergoeding zijn consumpties te bekomen: dit alles gaat gebeuren van 13 tot 16 uur op bovenvermelde zaterdag.
Wees welkom bij Het Kunstgemaal!

Het optreden op eerste Pinksterdag, afgelopen mei, was zeer geslaagd. Opvallend veel, aandachtig publiek op de klinkplek en prachtig weer. Na ons geslaagd optreden bij het Ambassadeurstreffen van Bergh in ’t Zadel, bij de Snor in ’s Heerenberg, komt er een vervolgoptreden op woensdag 30 augustus tijdens de Golfdag van deze stichting, die geld ophaalt om onderzoeken in het kader van kankerbestrijding te financieren.

Daarnaast ook bezig met de voorbereidingen voor de Staringavond in openluchttheater Engbergen bij Gendringen op vrijdag 22 september. Zet dat in uw agenda, want dat wordt een bijzondere avond met ook bijdragen van het dichtersnetwerk de Omsmeders (Hans Mellendijk, Bert Scheuter en Louis Radstaak).
In de komende weken rond ik mijn bijdrage aan het Jaarboek Achterhoek en Liemers af, dat in het teken staat van de Reformatie. Mijn artikel gaat over het ‘gemengde huwelijk’ in ’s Heerenberg in de vorige eeuw, waarvoor ik verschillende ’s Heerenbergenaren heb geïnterviewd.  
Teleurstellend was het uitstel van de presentatie van het nieuwe Heuvelboek, dat de studiekring meester Heuvel afgelopen mei al zou presenteren, waarvoor ik ook een artikel heb geschreven. We hopen dat die presentatie in het najaar wel plaats kan vinden (zie voor meer info website www.studiekringmeesterheuvel.nl) .
Verder zijn we in gesprek met leden van de „Stammtisches Proot Platt, Emmerich, om tijdens hun ‘Jubiläumsfeier‘ in oktober a.s. een optreden te verzorgen. Lijkt ons leuk ook eens aan de andere kant van de gäöt op te treden.
Op de wat langere termijn is er nog een poëzie optreden gepland, wat verder van huis. Ik ben uitgenodigd door Het Huus van de Taol in Beilen, medeorganisator van de Taol an Taofels. Dat zijn bijeenkomsten rond Poëzie, Muziek en Proza, die in de wintermaanden op de zondagmorgen van 11.00 - 14.00 uur, op drie plekken in Drenthe worden gehouden. Ik zal een bijdrage leveren op 18 febr. 2018 aan het programma van Onze Taol an Taofel in café-restaurant "Onder de Linden" aan de Brink in Vries.

Andre van Gessel

André van Gessel, geboren 1955 in ’s Heerenberg, behaalde in 1978 aan de PA Groen van Prinsterer in Doetinchem zijn onderwijsbevoegdheid. Als docent werkte hij op verschillende scholen in de regio en sinds 2005 was hij werkzaam als leidinggevende bij het Graafschap College in Doetinchem. In 1994 studeerde hij af als theoloog aan de Theologische Faculteit in Tilburg. Vanaf 1980 schrijft en zingt hij vooral in het Liemers dialect en heeft hij inmiddels drie cd’s uitgebracht. Tussen november 2011 en maart 2023 was hij columnist bij dagblad De Gelderlander. Sinds april 2020 is hij met pensioen en doet sindsdien vrijwilligerswerk bij de Heemkundekring Bergh, waarvan hij met ingang van maart 2023 ook bestuurslid is. Zat jarenlang in de jury van Het beste boek van Achterhoek en Liemers. Hij publiceert regelmatig in onder ander het Jaarboek Achterhoek en Liemers, waarvan hij ook deel uitmaakt van de eindredactie.

Contact info.

Doetinchem
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : http://www.bergherdieck.nl

Fotogallerij