Juni 2018
Afgelopen tijd bezig geweest met tal van zaken. Wekelijkse column in de Gelderlander natuurlijk, maar ook op muziekgebied een paar activiteiten. Zondag 13 mei een intiem optreden gehad in het kader van de Kunstwandelroute op landgoed Enghuizen bij Hummelo. Ook inmiddels een jaarlijks terugkerende activiteit. Vanwege het slechte weer dit keer niet op de klinkplek in het bos, maar in de koffieboerderij ‘de Klevenhorst’ die aan de kunstwandelroute ligt. Een perfecte omgeving voor onze muziek en teksten.
Zondag 3 juni j.l. de muzikale omlijsting verzorgd tijdens en bijeenkomst in het kader van het Grensland festival bij het Schlösschen Borghees. Daar werd, ruim 200 jaar later, nog weer eens een keer het tractaat ondertekend waarbij de ruil werd bekrachtigd tussen de (Duitse) Kleefse enclaves en de (Nederlandse) hezen. Daarbij werd nog eens mooi het belang van de natuurlijke verbondenheid in dit gebied benadrukt op gebied van taal, cultuur en samenwerking. De ‘Stammtisch’, waaraan leden van de Emmerikse en ’s Heerenbergse heemkundeleden samen zaten, was daarvan een sprekend voorbeeld.
Belangrijk nieuws is verder dat medemuzikant Kees Weitkamp te kennen heeft gegeven dat hij zijn medewerking aan de band gaat stoppen. Het optreden van afgelopen zondag was daarmee zijn laatste bijdrage. Kees is er, bijna, vanaf het prille begin, in het najaar van 2004, bij geweest. Toen ik samen met Huub van Ling het plan opvatte om een cd te gaan maken, werd ik via zijn buurman Guus Dinkla op hem attent gemaakt. Sindsdien heeft Kees aan drie cd’s en vele optredens zijn muzikale bijdrage geleverd en met name met zijn vioolspel kleur gegeven aan onze muziek.
Met Tycho ga ik in de komende tijd bekijken hoe we verder gaan. Misschien zoek ik andere muzikanten op, misschien gaan we als duo verder. De plannen voor een nieuw album blijven voorlopig in de ijskast liggen. Er zijn nog veel andere dingen te doen.
Kees tijdens een oefensessie in 2010.
Zoals bijvoorbeeld Verder de wandeling langs ‘memorie Lane’, die ik de afgelopen weken heb gemaakt. Na ruim 55 jaren heb ik weer mijn ‘juf’ van de tweede klas lagere school gesproken. Juf Soeter woont alweer een tijd een Zeddam en ik liep al langer met het idee rond haar eens te spreken over die tijd, de school en haar ervaringen. Daarnaast bleek zij ook nog een aantal foto’s uit die tijd in bezit te hebben. Via haar kwam ik ook op het spoor van meester Rikken, die in Manderveen woont en daar ben ik inmiddels ook op bezoek geweest. Tenslotte heb ik ook contact gehad met meester Mensing, waarbij ik in vierde en vijfde klas heb gezeten. Hij woont al sinds de jaren ’60 in België. Ik ga proberen hem ook binnenkort nog een keer te spreken.
Meester Rikken en juf Soeter delen wat lekkers uit tijdens bezoek Sinterklaas, dec. 1964
Het is de bedoeling om een artikel over mijn lagere schooltijd te schrijven. Daarvoor ben ik ook aan het reconstrueren wie er tussen 1960 en 1971 allemaal op de Galamaschool aan de Stokkumseweg hebben gezeten en via het archief van het ECAL heb ik al de informatie gevonden rond de bouw van deze school.