Maart 2017

De afgelopen tijd druk geweest als lid van de jury ‘Beste Achterhoek- en Liemersboek 2016’, waarvan jongstleden zaterdag in de Protestantse kerk van Gorssel de bekendmaking is geweest. Daar hebben Kees, Tycho en ik ook de muzikale intermezzo’s verzorgd en veel complimenten gekregen en weer een aantal muzikale contacten gelegd.

Maar ook in de komende tijd ben ik (zijn wij) muzikaal betrokken bij verschillende activiteiten. Allereerst zal op 20 mei aanstaande in museumboerderij de Lebbenbrugge bij Borculo het Heuvelboek worden gepresenteerd door de studiekring meester Heuvel, waarvoor ik als lid ook een bijdrage heb geleverd (zie krantenartikel) . Zie verder www.studiekringmeesterheuvel.nl .

maart 2017

Door het ECAL (erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers) ben ik benaderd om een avond rond de dichter A.C.W. Staring te organiseren. Het is dit jaar zijn 250ste geboortejaar en 2017 is uitgeroepen tot Staringjaar. In het kader daarvan zijn er al een aantal activiteiten georganiseerd, zoals het  Staringmuseum in oprichting (STAAL) – Pien Pon – dat een openingsmanifestatie heeft georganiseerd met o.a. medewerking van het A.C.W. Staring Ensemble en Adriaan van Dis. Daarnaast zullen zij ook tijdens de open tuinendagen in mei extra aandacht aan Staring te schenken. Zie ook www.facebook.com/staringjaar voor het programma en weetjes.
Omdat Staring in Gendringen is geboren en omdat de voorloper van het ECAL de naam droeg van onze bekende streekgenoot zal deze Staringavond plaatsvinden in het openluchttheater Engbergen en wel op vrijdagavond 22 september.
Voor deze gelegenheid heb ik een zestal gedichten van Staring op muziek gezet. Daarvan zullen wij er zelf een aantal spelen, maar ook gaan we een koor of harmonie vragen hieraan mee te werken. Ook ‘de Omsmeders’, het dichterscollectief van Bert Scheuter, Hans Mellendijk en Louis Radstaak zullen hun medewerking verlenen. Zie voor verdere programma info en data de website van ECAL en ook op deze plek zullen er mededelingen worden gedaan, zo gauw er meer duidelijkheid is.
Op eerste Pinksterdag, zondag 4 juni, staan Kees en ik weer, traditioneel, op de poëzieplek van de kunstroute in Enghuizen bij Hummelo. Op 10 juni leveren wij een muzikale bijdrage aan de Ambassadeursavond van ‘Bergh in het zadel’ , een stichting die zich bezig houdt met het inzamelen van geld ten behoeve van kankeronderzoek. Dit is een besloten bijeenkomst in café de Snor in ’s Heerenberg.
De laatste tijd ook weer bezig geweest met het schrijven van nieuwe liedteksten. Er liggen ook weer een aantal nieuwe melodieën en voorzichtig beginnen zich de contouren van een nieuw album af te tekenen. Er is nog geen planning, voorlopig eerst nog schrijven en dan samen met Tycho en Kees instuderen en arrangeren en dan misschien de studio in. Want, zoals we in het verleden hebben gezien, klopt de gemaakte planning meestal toch niet. Jullie lezen hier in ieder geval meer over de ontwikkelingen.

Andre van Gessel

André van Gessel, geboren 1955 in ’s Heerenberg, behaalde in 1978 aan de PA Groen van Prinsterer in Doetinchem zijn onderwijsbevoegdheid. Als docent werkte hij op verschillende scholen in de regio en sinds 2005 was hij werkzaam als leidinggevende bij het Graafschap College in Doetinchem. In 1994 studeerde hij af als theoloog aan de Theologische Faculteit in Tilburg. Vanaf 1980 schrijft en zingt hij vooral in het Liemers dialect en heeft hij inmiddels drie cd’s uitgebracht. Tussen november 2011 en maart 2023 was hij columnist bij dagblad De Gelderlander. Sinds april 2020 is hij met pensioen en doet sindsdien vrijwilligerswerk bij de Heemkundekring Bergh, waarvan hij met ingang van maart 2023 ook bestuurslid is. Zat jarenlang in de jury van Het beste boek van Achterhoek en Liemers. Hij publiceert regelmatig in onder ander het Jaarboek Achterhoek en Liemers, waarvan hij ook deel uitmaakt van de eindredactie.

Contact info.

Doetinchem
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : http://www.bergherdieck.nl

Fotogallerij