Afgelopen zaterdag is dan eindelijk (zou eigenlijk al vorig jaar gebeuren) mijn boek over de Galamaschool gepresenteerd in het gebouw aan de Stokkumseweg. Mooi dat we daarvoor van de huidige bewoners, notaris Pieter Reijenga de gelegenheid hebben gekregen. Ruim 70 belangstellenden en genodigden waren op de bijeenkomst afgekomen, die enthousiast en met humor door John Teunissen werd geleid. Na zijn welkomstwoord heb ik wat verteld over de totstandkoming van het boek en daarna werden er interviews gehouden met oud-leerkrachten en oud-leerlingen. Daarbij kwamen nog allerlei herinneringen naar boven en werden zaken verder uit de doeken gedaan. Er werd zelfs nog een excuus aangeboden voor een geslagen bloedlip van ruim 55 jaar geleden! Tenslotte werden de eerste exemplaren van het boek, dat was verpakt in het ouderwetse, bruine kaftpapier uitgereikt aan alle aanwezige oud-leerkrachten of de nazaten daarvan.

Juni 2018

Afgelopen tijd bezig geweest met tal van zaken. Wekelijkse column in de Gelderlander natuurlijk, maar ook op muziekgebied een paar activiteiten. Zondag 13 mei een intiem optreden gehad in het kader van de Kunstwandelroute op landgoed Enghuizen bij Hummelo. Ook inmiddels een jaarlijks terugkerende activiteit. Vanwege het slechte weer dit keer niet op de klinkplek in het bos, maar in de koffieboerderij ‘de Klevenhorst’ die aan de kunstwandelroute ligt. Een perfecte omgeving voor onze muziek en teksten.

Na de berichten op deze site, het versturen van emails en publicatie in het Montferland Journaal is de aanmelding voor de boekpresentatie en de aansluitende reünie goed op gang gekomen. (zie via https://www.montferlandjournaal.nl/reader#p=11) of op deze site via rubriek Persberichten.Er blijkt nog wat onduidelijkheid te bestaan rond het aanmelden via deze site. Maar dat is niet moeilijk: als je hebt ingelogd op deze site kom je op homepage, als je dan helemaal naar beneden scrolt, kom je bij contactgegevens. Dan op mailadres van Bergherdieck.nl clicken en je kunt een mail naar ons/mij versturen. We proberen iedereen die zich aanmeldt bericht terug te geven. Samen met Harry Geven, Albert Boschker en John Teunissen is het programma voor de 9e oktober in grote lijnen samengesteld. Om 13.30 begint de boekpresentatie in het gebouw aan de Stokkumseweg.

Het is al weer een lange tijd geleden dat er nieuwe berichten op deze website zijn geplaatst. Zoals in banner is te lezen is de hoofdreden hiervan dat de oude site eind vorig jaar is gehackt. Wie daar plezier aan beleeft weet ik niet, maar het betekende wel dat de site een tijdlang weg is geweest. Ondertussen hebben Martin Riethorst en ik samen gezocht naar een nieuw format, omdat ik deze situatie meteen maar wilde gebruiken om de site te actualiseren. Zoals je kunt heeft de site nu een geheel ander gezicht. De inhoud is wel voor een deel hetzelfde, maar daar wordt nog steeds aan gewerkt. Alles staat er ook nog niet op. Zo heb ik de afleveringen over mijn muzikale geschiedenis ‘Het muzikaal landschap’ er afgehaald. Die tekst ben ik nu grondig aan het herschrijven. Ik weet nog niet of dat verhaal terugkomt op de site, want ik wil uitzoeken of ik er niet een boekwerkje van kan maken.
Onderdelen als publicaties en media zijn al redelijk aangepast aan wat er de afgelopen maanden is gebeurd.

augustus 2021

Ruim anderhalf jaar geleden is er een laatste logboek op deze site gepubliceerd. De reden daarvoor is het overlijden van collega Martin, in oktober van het vorig jaar. Martin was degene die deze nieuwe site heeft gebouwd en ook steeds de nieuwe content plaatste. Nadat in de zomer bekend was geworden dat hij leed aan een ongeneeslijke ziekte, ging het heel snel (zie ook onder columns die van 10 september 2020). Zo snel dat het niet meer mogelijk was voor Martin om mij e.e.a. over de website te vertellen. In de tijd na oktober 2020 heb ik eerst de website gelaten voor wat ie was. Maar de laatste weken ben ik toch maar actief hulp gaan zoeken bij mensen die er verstand van hebben. Uiteindelijk heeft Robert Bennink, ict man van de Heemkundekring Bergh, mij op weg geholpen, zodat ik nu in staat ben wat eerste nieuwe content te plaatsen, zoals deze nieuwe editie van het logboek. Door dit alles is het wel laat, maar toch nog steeds op z'n plaats om hier Martin nog even in herinnering te roepen en hem dank te zeggen voor al het werk dat hij voor mij en Bergherdieck heeft gedaan. 

Martin20okt20

De foto op de rouwkaart van Martin, door hem zelf gemaakt.

Alweer 7 maanden geleden dat het laatste bericht op deze website verscheen. Toen al geconstateerd dat er op muziek gebied niet veel gebeurd. Eigenlijk is dat nog steeds zo. Maar zo langzamerhand beginnen de ideeën en de zin in schrijven weer te komen en voorzichtige plannen voor een nieuw albumproject. Daarvoor ben ik eerst van plan mijn Engelse ‘jeugdzonden’ op te gaan nemen. Deze Englestalige liedjes zijn geschreven in de zeventiger jaren van de vorige eeuw en voor de volledigheid wil ik die, op een basale manier met alleen gitaar en zang, opnemen.
Inmiddels weer een aantal optredens gehad, zoals afgelopen maart bij de bekendmaking van het Achterhoekboek 2016 in het Barghs Huus in ’s Heerenberg en in april bij de opening van een tentoonstelling over de wielergeschiedenis hier in de Achterhoek. En natuurlijk hebben we ook weer een optreden verzorgd, in mei, in het kader van de Kunstwandelroute landgoed Enghuizen bij Hummelo op de poëzieplek. In juni bij twee IJsselvaarten de muziek verzorgd en afgelopen september nog bij het 5-jarig lustrum van ’t Brewinc in Doetinchem. Op dit moment staat er op korte termijn geen optreden gepland. De eerste afspraak staat voor 4 maart 2017, weer bij de presentatie van het Beste Achterhoekboek 2016, in Gorssel. Daarvoor zit ik ook in de jury.

Februari 2020

Alweer bijna een jaar geleden het laatste bericht. Deze website sluimert een beetje voort. Ik heb ook al overwogen om er mee te stoppen, maar toch voorlopig maar even niet. Muzikaal gebeurt er niet zoveel. De laatste optredens, vorig jaar, zijn goed verlopen. Op 26 mei, samen met Joop Boersma opgetreden op klinkplek Kunstroute Enghuizen. Daar verscheen onverwachts Ria Pelgrom, vrouw van de net een paar dagen eerder overleden Henk Pelgrom, die jarenlang averbonden is geweest met de Kunstroute. Zij las een aantal gedichten voor. Zie foto.

De afgelopen tijd druk geweest als lid van de jury ‘Beste Achterhoek- en Liemersboek 2016’, waarvan jongstleden zaterdag in de Protestantse kerk van Gorssel de bekendmaking is geweest. Daar hebben Kees, Tycho en ik ook de muzikale intermezzo’s verzorgd en veel complimenten gekregen en weer een aantal muzikale contacten gelegd.

Maar ook in de komende tijd ben ik (zijn wij) muzikaal betrokken bij verschillende activiteiten. Allereerst zal op 20 mei aanstaande in museumboerderij de Lebbenbrugge bij Borculo het Heuvelboek worden gepresenteerd door de studiekring meester Heuvel, waarvoor ik als lid ook een bijdrage heb geleverd (zie krantenartikel) . Zie verder www.studiekringmeesterheuvel.nl .

maart 2017

april 2019

Vorig jaar zomer alweer de laatste keer dat ik dit logboek heb aangevuld. Na het afscheid van Kees samen met Tycho gezocht naar een nieuwe invulling van onze optredens. In plaats van de bas zou Tycho ook gitaar kunnen gaan spelen, meer als solo gitarist. Dat uitgeprobeerd bij ons optreden in oktober 2018 in Zeddam bij het dialect dictee. Is voorlopig bij deze ene keer gebleven. Daarna is ook het samenspelen met Tycho wat op een laag pitje komen te staan. In november 2018 ben ik voor de tweede keer gast geweest bij ‘Taol an taofel’ in Drente. Dit keer in Dwingeloo. Net als de vorige keer ook nu alleen poëzie voorgedragen. Een volgende keer ga ik wellicht zingen. Wel een leuke afwisseling, om in een heel andere omgeving, en ander publiek, op te treden.
Eind van het jaar heb ik mijn gitaar verkocht. Een 12 snarige Takamine GJ72CE-12NAT elektrisch-akoestische westerngitaar jumbo, die ik in 2007 nog bij muziekhuis Vriezen had gekocht. Was wel raar om helemaal geen gitaar in huis te hebben. Het paste wel goed in de bezinningsperiode rond mijn muzikale activiteiten. Zoals vorige keer al aangegeven: na het afscheid van Kees was het tijd om even goed na te denken over mijn ambities op dit gebied. De plannen rond een nieuwe cd werden opgeschort en in de afgelopen tijd heb ik nog nagedacht over het dialect. Na drie cd’s in het dialect vind ik het is niet meer noodzakelijk om alleen daarin te zingen en te schrijven. Nederland en Engels moeten ook weer mogelijk zijn en daarmee kan ik per optreden bepalen in welke taal ik zing, of een combinatie daarvan.
Uiteindelijk heb ik in de voorjaarsvakantie bij Music Store in Keulen een nieuwe, 12 snarige gekocht: een Taylor 150E.

 

Aantal aangekondigde activiteiten liggen alweer achter ons. Het optreden in het Kunstgemaal bij Bronckhorst was heel geanimeerd. Jammer dat het weer niet meewerkte, want op deze prachtige locatie had dat wel gescheeld: zowel wat bezoekersaantal betreft als de sfeer. Het gaf wel de gelegenheid voor ons om toepasselijke nummers als Schule of Ingekuuld gres te gehore te brengen in een aangepast decor.

Andre van Gessel

André van Gessel, geboren 1955 in ’s Heerenberg, behaalde in 1978 aan de PA Groen van Prinsterer in Doetinchem, de volledige bevoegdheid voor onderwijzer. Als docent werkte hij op verschillende scholen in de regio en sinds 2005 was hij werkzaam als leidinggevende bij het Graafschap College in Doetinchem. In 1994 studeerde hij af als theoloog aan de Theologische Faculteit in Tilburg. Vanaf 1980 schrijft en zingt hij vooral in het Liemers dialect en heeft hij inmiddels drie cd’s uitgebracht. Sinds 2011 schrijft hij wekelijks een column, in het dialect, in het regionaal dagblad De Gelderlander. Sinds april 2020 is hij met pensioen.

Contact info.

Doetinchem
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : http://www.bergherdieck.nl

Fotogallerij