November 2017

Aantal aangekondigde activiteiten liggen alweer achter ons. Het optreden in het Kunstgemaal bij Bronckhorst was heel geanimeerd. Jammer dat het weer niet meewerkte, want op deze prachtige locatie had dat wel gescheeld: zowel wat bezoekersaantal betreft als de sfeer. Het gaf wel de gelegenheid voor ons om toepasselijke nummers als Schule of Ingekuuld gres te gehore te brengen in een aangepast decor.


Wat betreft de avond rond Staring in openluchttheater Engbergen bij Gendringen hadden we in ieder geval meer geluk met het weer. Ondanks dat we ver in september zaten, was het een aangename avond, met op het laatst een beetje regen.
Over ons optreden zelf ben ik zelf niet zo tevreden. De teksten van Staring die ik op muziek had gezet kwamen niet goed uit de verf, deels omdat ik de teksten niet uit het hoofd kende en afhankelijk was van papier. Dat maakt een uitvoering wat mij betreft toch minder vloeiend. Als geheel werd de avond door velen als geslaagd beschouwd en het was een mooi project om aan mee te werken.
Donderdagavond 26 oktober j.l. hebben we ons eerste optreden ‘äöver de gööt’ verzorgd, in het Rheinmuseum in Emmerik (zie krantenbericht uit NRZ onder media publicaties). De Emmerikse plattproot club vierde haar 50 jarig jubileum. Onze muziek viel goed in de smaak, wat onder andere af te lezen was aan het opvallend lange applaus na afloop van ieder nummer en de reacties achteraf. Bijzonder is ook, wat mij uit gesprekken met mensen van de Geschichtsverein duidelijk werd, dat er heel weinig zangers of bandjes an de gunne kant zijn die in het Emmereks platt zingen. Ik had verwacht dat een muziekminnend land als Duitsland, dat wel het geval zou zijn. In ieder geval voor herhaling vatbaar.

De datum voor de presentatie van het Heuvelboek is ook bekend: zaterdag 25 november in de buurt van Laren. Het is een besloten bijeenkomst, vanwege de beperkte ruimte op de boerderij de Levenkamp. Erfgoedcentrum Ecal heeft al een via Twitter een bericht verzonden, waarbij een tipje van de sluier wordt opgelicht. Ziet er goed uit!

Tijdens deze bijeenkomst zal ik een lezing houden over mijn bijdrage aan dit boek, over het heimwee van Heuvel, en ook een nieuw lied ten gehore brengen, waarvan de tekst bijna één op één is genomen uit ‘Het Achterhoeksch Boerenleven’ van Heuvel.

De datum voor de presentatie van het ‘Jaarboek Achterhoek en Liemers 2017’ is nog niet bekend. Ook daar heb een bijdrage aan geleverd: over gemengde huwelijken in ’s Heerenberg in de vorige eeuw, waarvoor ik een vijftal ’s Heerenbergenaren heb geïnterviewd.

Andre van Gessel

André van Gessel, geboren 1955 in ’s Heerenberg, behaalde in 1978 aan de PA Groen van Prinsterer in Doetinchem zijn onderwijsbevoegdheid. Als docent werkte hij op verschillende scholen in de regio en sinds 2005 was hij werkzaam als leidinggevende bij het Graafschap College in Doetinchem. In 1994 studeerde hij af als theoloog aan de Theologische Faculteit in Tilburg. Vanaf 1980 schrijft en zingt hij vooral in het Liemers dialect en heeft hij inmiddels drie cd’s uitgebracht. Tussen november 2011 en maart 2023 was hij columnist bij dagblad De Gelderlander. Sinds april 2020 is hij met pensioen en doet sindsdien vrijwilligerswerk bij de Heemkundekring Bergh, waarvan hij met ingang van maart 2023 ook bestuurslid is. Zat jarenlang in de jury van Het beste boek van Achterhoek en Liemers. Hij publiceert regelmatig in onder ander het Jaarboek Achterhoek en Liemers, waarvan hij ook deel uitmaakt van de eindredactie.

Contact info.

Doetinchem
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : http://www.bergherdieck.nl

Fotogallerij