Bergherdieck tekst-muziek

Welkom bij Bergherdieck, voor tekst en muziek

Bergherdieck is de site van André van Gessel waarop alles over zijn werk op muziekgebied is te vinden vanaf de midden vijftiger jaren, toen hij zich voor het eerst bewust werd van het muzikale landschap waarin hij woonde.  Begin zeventiger jaren zong hij voor het eerst in een band,, leerde gitaar spelen en begon hij zijn eigen teksten én muziek te schrijven. Inmiddels zijn er verhalen, gedichten, columns en drie cd’s van hem verschenen: An de grens (februari 2006) en Terug naor de Blauwhorst (december 2009) en afgelopen november (2014) Dit lave hier..an ‘t raam. Hij publiceert regelmatig in het poëzietijdschrift Poëziepuntgl (uitgeverij Kontrast, Oosterbeek) dat voor Gelderse dichters een podium biedt. Verhalen van hem zijn verschenen in verschillende uitgaven (b.v. ‘De vergeate brief’ in Alles Plat, (Vreden, 2002), een essay over H.W. Heuvel ‘Tussen droom en werkelijkheid’ (het Jaarboek Achterhoek en Liemers no 38, 2014) en een column ‘Opschudde’ in de Achterhoekse Almanak 2014) en regelmatig treedt hij met band op. Sinds november 2011 is hij ook vaste columnist van dagblad ‘de Gelderlander’ en recenseert hij regelmatig muziek voor hetzelfde dagblad
Op deze site kunt u nader kennis met hem maken en zijn activiteiten op muziek- en schrijfgebied volgen.

De naam van de site, BERGHERDIECK, verwijst naar een oude naam van de weg van ‘s Heerenberg (buiten de Oldste Poort) naar Emmerik en wordt op een kaart van cartograaf Christiaen ‘sGrooten uit 1573 al aangeven (zie Van Dalen: Bergh, heren, land en volk: pag 6-7). Het is ongeveer de huidige Emmerikseweg en het stuk niemandsland tussen de voormalige Nederlandse en Duitse grens. Dat die weg als dijk wordt aangegeven, is niet zo vreemd, want tot ver in de jaren zestig stonden de weilanden langs de Wildt en de Wetering een aantal keren per jaar onder water en was deze dijk de enige mogelijkheid om met droge voeten Emmerik te halen. En zoals de foto’s uit de winter van 1955 laten zien, was zelfs dat niet altijd mogelijk. Maar toen waren er al auto’s.

Niet geboren, maar wel vanaf zijn derde levensmaand wonend aan de Emmerikseweg 14, heeft Van Gessel de opkomst en neergang van de grens van dichtbij meegemaakt. De naam BERGHERDIECK duidt op zijn verbondenheid met dit gebied, ook al leeft hij al vanaf 1981 in Doetinchem.

Op deze site kunt u muziek beluisteren en zijn er ook filmpjes te zien. Via de homepage kunt u verschillend kanten op (klikken op links hierboven). Er zijn aparte links naar de beide cd’s, waar u ook de teksten (waarvan ook een Nederlandse vertaling), foto’s en ander materiaal over deze cd’s kunt vinden. Alles wat betreft de (toekomst-) plannen en ontwikkelingen kunt u lezen onder Logboek.  Bij publicaties wordt een totaaloverzicht gegeven van wat Van Gessel tot dusverre heeft gepubliceerd, wat van hem is gepubliceerd en aan de publicaties waaraan hij heeft meegewerkt.  Bij media vindt u berichten uit de media over Van Gessel & band. Bij historie vindt u een beschrijving van de rol van de muziek in het leven van Van Gessel vanaf 1955 en zijn activiteiten op het gebied van schrijven en muziek maken sinds 1973 tot heden. Inmiddels zijn de eerste 3 hoofdstukken te lezen en de vierde (1967-1970) is in de maak. De knop Verhalen en gedichten  brengt u bij verhalen en gedichten van Van Gessel die in het verleden in allerlei vormen zijn gepubliceerd. Een selectie van zijn gepubliceerde columns zijn ook op deze site terg te vinden onder de knop column.  Op de agenda kunt u zien waar er optredens van hem zijn of waaraan hij meewerkt en via de knop contact kunt u cd’s bestellen, reageren op de site of hem uitnodigen om voor u op te treden. Tenslotte zijn er nog een aantal links die u rechtstreeks bij andere, verwante en relevante sites brengen.

 

 

Andre van Gessel

André van Gessel, geboren 1955 in ’s Heerenberg, zat van augustus 1959 tot juni 1961 op de St. Jozefkleuterschool, ging daarna na de Galama lagere school aan de Stokkumse weg. In 1967 ging hij naar de ULO/Mavo St. Paulus. In 1973 stapte hij over naar de HAVO Groen van Prinsterer aan de Bizetlaan in Doetinchem. Tussen augustus 1975 en juni 1978 doorliep hij de PA Groen van Prinsterer aan het Julianaplein in Doetinchem. Terwijl hij als docent werkzaam was aan opleidingscentrum De Kemenade (78-81) in Doetinchem, de St.Paulus Mavo in ’s Heerenberg (81-82), huishoudschool St Clara in Silvolde (82-84) en he MDGO Nieuw Schoonaerde (later Gelderland-Oost, 83-93), rondde hij de studie MO A en MO B theologie af, aan de Hoge school in Tilburg. Sinds 1993 is hij werkzaam aan het Graafschap College, eerst als docent en de laatste 15 jaren als leidinggevende. In datzelfde jaar deed hij doctoraal examen theologie in Tilburg.

Contact info.

Doetinchem
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : http://www.bergherdieck.nl