Bergherdieck tekst-muziek

Welkom bij Bergherdieck, voor tekst en muziek

Bergherdieck is de site van André van Gessel waarop alles over zijn werk op muziekgebied is te vinden vanaf de midden vijftiger jaren, toen hij zich voor het eerst bewust werd van het muzikale landschap waarin hij woonde. Begin zeventiger jaren zong hij voor het eerst in een band, leerde hij gitaar spelen en begon hij ook zijn eigen teksten én muziek te schrijven. Inmiddels zijn er verhalen, gedichten, columns en drie cd’s van hem verschenen: An de grens (februari 2006) en Terug naor de Blauwhorst (december 2009) en afgelopen november (2014) Dit lave hier..an ‘t raam. Regelmatig brengt hij deze muziek ten gehore, zoals o.m. al jaren op klinkplek tijdens de Kunstwandelroute in Enghuizen, bij Hummelo.
Naast het schrijven en zingen van muziek publiceert hij regelmatig in het poëzietijdschrift Poëziepuntgl (uitgeverij Kontrast, Oosterbeek) dat voor Gelderse dichters een podium bood, maar helaas sinds december 2017 is opgeheven. Verhalen van hem zijn verschenen in verschillende uitgaven, zoals ‘De vergeate brief’ in Alles Plat, (Vreden, 2002) en ‘Onze lieve olders’ in Den Tillefoon, (Staring Instituut, Doetinchem 1997). Met Henk Harmsen schreef hij Éuver de geut’ ter gelegenheid va het wegvallen van de Europese binnengrenzen in 1992, waarin ook de Bergherdieck wordt beschreven. Vanuit zijn interesse in meester H.W. Heuvel schreef hij twee essay’s over de invloed en aard van het werk van deze Achterhoekse volkskundige: ‘Tussen droom en werkelijkheid’ (in het Jaarboek Achterhoek en Liemers no 38, 2014) en ‘Eindelijk thuis’ (in ‘In het voetspoor van Meester Heuvel, studiekring Meester Heuvel, Doetinchem 2017). Sinds november 2011 is hij ook vaste columnist van dagblad ‘de Gelderlander’ en recenseert hij regelmatig muziek voor hetzelfde dagblad ) en ook af en toe verschijnen zijn columns in andere uitgaven, zoals ‘Opschudde’ in de Achterhoekse Almanak 2014 of ‘Drekemmer’ in OER (tijdschrift ECAL, Doetinchem 2017). Op deze site kunt u nader kennis met hem maken en zijn activiteiten op muziek- en schrijfgebied volgen.

De naam van de site, BERGHERDIECK, verwijst naar een oude naam van de weg van ‘s Heerenberg (buiten de Oldste Poort) naar Emmerik en wordt op een kaart van cartograaf Christiaen ‘sGrooten uit 1573 al aangeven (zie Van Dalen: Bergh, heren, land en volk: pag 6-7). Het is ongeveer de huidige Emmerikseweg en het stuk niemandsland tussen de voormalige Nederlandse en Duitse grens. Dat die weg als dijk wordt aangegeven, is niet zo vreemd, want tot ver in de jaren zestig stonden de weilanden langs de Wildt en de Wetering een aantal keren per jaar onder water en was deze dijk de enige mogelijkheid om met droge voeten Emmerik te halen. En zoals de foto’s uit de winter van 1955 laten zien, was zelfs dat niet altijd mogelijk. Maar toen waren er al auto’s.

Niet geboren, maar wel vanaf zijn derde levensmaand wonend aan de Emmerikseweg 14, heeft Van Gessel de opkomst en neergang van de grens van dichtbij meegemaakt. De naam BERGHERDIECK duidt op zijn verbondenheid met dit gebied, ook al leeft hij al vanaf 1981 in Doetinchem.


Op deze site kunt u muziek beluisteren en zijn er ook filmpjes te zien. Via de homepage kunt u verschillend kanten op (klikken op links hierboven). Er zijn aparte links naar de beide cd’s, waar u ook de teksten (waarvan ook een Nederlandse vertaling), foto’s en ander materiaal over deze cd’s kunt vinden.Alles wat betreft de (toekomst-) plannen en ontwikkelingen kunt u lezen onder Logboek.Bijpublicatieswordt een totaaloverzicht gegeven van wat Van Gessel tot dusverre heeft gepubliceerd, wat van hem is gepubliceerd en aan de publicaties waaraan hij heeft meegewerkt. Bijmediavindt u berichten uit de media over Van Gessel & band. Een selectie van zijn gepubliceerde columns zijn ook op deze site terg te vinden onder de knop column.  Op de agenda kunt u zien waar er optredens van hem zijn of waaraan hij meewerkt.

Andre van Gessel

André van Gessel, geboren 1955 in ’s Heerenberg, behaalde in 1978 aan de PA Groen van Prinsterer in Doetinchem, de volledige bevoegdheid voor onderwijzer. Als docent werkte hij op verschillende scholen in de regio en sinds 2005 was hij werkzaam als leidinggevende bij het Graafschap College in Doetinchem. In 1994 studeerde hij af als theoloog aan de Theologische Faculteit in Tilburg. Vanaf 1980 schrijft en zingt hij vooral in het Liemers dialect en heeft hij inmiddels drie cd’s uitgebracht. Sinds 2011 schrijft hij wekelijks een column, in het dialect, in het regionaal dagblad De Gelderlander. Sinds april 2020 is hij met pensioen.

Contact info.

Doetinchem
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : http://www.bergherdieck.nl

Fotogallerij